Inzicht in een burn-out bij de bedrijfsarts

“Vanuit ontspanning gaat alles beter”

De term burn-out is de laatste jaren een begrip geworden voor vrijwel iedere bedrijfsarts. Naast de vervelende gevolgen voor de werknemer met de burn-out ontstaan ook andere situaties die om aandacht vragen. Een zieke collega geeft meer druk bij andere collega’s, zorgt voor extra kosten voor de werkgever en mogelijke sfeerverandering op de werkvloer. Dit kan resulteren in een negatief ‘domino-effect’. Er zijn een aantal opmerkelijke zaken aan de hand met burn-out waar een bedrijfsarts niet per se van op de hoogte is; vandaar dat wij een cursus aanbieden. We lichten graag de ins en outs toe.

De diagnose ‘burn-out’ die de bedrijfsarts je geeft

Burn-out is geen officiële diagnose in de DSM V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, nummer vijf). Wanneer je vanuit de DSM V gaat diagnosticeren, zou je het dus ‘weg moeten schrijven’ onder een andere diagnose. Omdat vanuit de politiek besloten is dat burn-out niet in de zorgverzekering thuishoort, noemen zij het een aanpassingsstoornis, omdat deze stoornis niet voor vergoeding in aanmerking komt. Een burn-out is echter een zwaardere klacht dan een aanpassingsstoornis. Een burn-out duurt langer (minstens zes maanden) en er is altijd sprake van fysieke klachten. De aanpassingsstoornis-diagnose doet dus geen recht aan de klachten passend bij burn-out. Het meest passend lijkt de somatische symptoomstoornis waarbij sprake is van fysieke klachten met een psychische oorzaak. Het blijft echter de best passende diagnose, omdat we de burn-out in de DSM dus eigenlijk niet kennen.

De vergoedingsmogelijkheden

Burn-out is geen DSM-stoornis en de behandeling, na de diagnose van de bedrijfsarts, wordt niet door de zorgverzekering vergoed. Vreemd genoeg wordt er nog maar al te vaak behandeld door zorginstellingen binnen een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). In dat geval is er altijd sprake van gebruik van een foutieve diagnose voor de persoon met burn-out. Hier wordt erg gemakkelijk over gedaan. Echter, voor de zieke werknemer die de bedrijfsarts voor zijn burn-out heeft benaderd, betekent dit dat er een foutieve diagnose in zijn medisch dossier terechtkomt en dat er onder valse voorwendselen van zijn zorgverzekering een behandeling wordt betaald. De kosten die een werknemer met een burn-out moet maken om te herstellen, worden in het algemeen door de werkgever betaald. Een zorgverzekering vergoedt deze kosten niet.

Onduidelijkheid over de beste behandelmethode

Er bestaan diverse visies over hoe een burn-out aan te vliegen in de behandeling. Het ‘oplossen’ van de burn-out wordt gevarieerd van coaching of een cursus voor de bedrijfsarts over bijvoorbeeld helpen bij energieopbouw en omgaan met spanning, tot diepgaande psychotherapie en het oplossen van jeugdtrauma. Uit divers onderzoek blijkt dat beweging bij burn-out helpt. Dit is voor te stellen, omdat door stress vaak sprake is van spanning in de spieren. Mensen met een burn-out zitten vast, zowel fysiek als emotioneel en vaak ook in hun denken. Om die reden is naar onze methode een aanpak nodig die op alle vlakken ingrijpt, zowel mentaal als lichamelijk als emotioneel.

Onze visie

Onze professionals in Breda hebben ondervonden dat een combinatie van technieken die evidence based zijn, de beste kans van slagen heeft. Voor gesprekstherapie is dat (vooral) de derde generatie gedragstherapie, met elementen uit de klassieke gedragstherapie en schematherapie.

Hierbij laten we het ‘graven’ in de jeugd, trucjes aanleren om positief te denken, of het alleen maar praten over activiteiten, energie of spanningsniveau los. De aandacht wordt gericht op het durven voelen, accepteren en loslaten. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) maakt een diepe ommekeer mogelijk voor cliënten met een burn-out. Het stelt ze in staat de strijdbijl met hun pijn te begraven en flexibeler mee te bewegen met het leven.

Hierdoor kunnen zij de teugels laten vieren om zo te komen tot echte grip, omdat de keuzes gemaakt gaan worden vanuit wat voor iemand waardevol is in het leven, in plaats van op alles wat men denkt dat van hen verwacht wordt. Waar eerst de controle werd uitgeoefend op de eigen omgeving, gevoelens en gedachten, ervaart de cliënt nu om in het moment te zijn. Vanuit ontspanning lukt het vervolgens veel beter om op een prettige, flexibele manier om te gaan met leven en werk.

Er is veel onderzoek dat uitwijst dat meditatie en tai chi bijdragen aan een ontspannen en gezond gestel. Door beweging wordt de energie op het emotionele en mentale niveau ook in beweging gebracht, waardoor vanuit ontspanning kan worden waargenomen.

Wij willen niet alleen de burn-out herstellen. Wij zijn erop gericht dat onze cliënten hun leefstijl en de manier waarop ze in het leven staan op een dusdanige wijze veranderen dat ze er voor hun verdere leven profijt van hebben. Na de behandeling ervaren cliënten:

 

  • Meer energie
  • Meer zelfbewustzijn
  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer evenwicht
  • Betere concentratie
  • Heldere gedachten
  • Dat ze goed in hun gevoel zitten
  • Natuurlijke begrenzing
  • Dat ze weten wat ze werkelijk willen
  • Dat ze lichter en luchtiger in het leven staan

Hulp nodig bij uw burn-out Maak een afspraak en wij helpen u verder

Neem contact op Over de specialisten

liever bellen dat kan op: 076-8888065

Volg een cursus bij ons

Omdat we bij Centrum voor Burn-out Herstel graag meer duidelijkheid willen scheppen bij de bedrijfsarts in diverse sectoren, bieden we een cursus aan in het herkennen en herstellen van een burn-out. Tevens gaan we tijdens deze cursus dieper in op burn-outpreventie vanuit de bedrijfsarts, hoe het hr-team kan ingrijpen en hoe de werknemer op de best mogelijke wijze van zijn burn-out afkomt. Heb je hier interesse in of vragen over? Onze specialisten in Breda staan voor je klaar wanneer je belt naar 076 888 8065 of een e-mail stuurt naar info@cvbh.nl.

Centrum voor Burn-out herstel